Senaste inläggen

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:59

 

Ugnsstekt kyckling med squash och majs


4 personer + 1 matlåda


*1600 gram kycklinglår

*2½ röd lök

*2 squash

*4 majskolvar

Marinad

*4 vitlöksklyftor

*2 msk olivolja

*2 msk balsamvinäger

*2 msk soja

*2 tsk honung

*1 msk hackad färsk basilika

*2 krm chiliflakes

*salt

*peppar


Sätt på ugnen på 200 grader.

Lägg kycklinglåren i en smord ugnsform.

Blanda alla ingredienserna till marinaden och pressar ner vitlöken och pensla över kycklingdelarna och sätt in i ugnen i ca 10 min.

Skala och skiva löken

Skiva squashen och dela majskolvarna i bitar

Blanda ner allt i kycklingen och sätt in i ugnen i ytterligare 15 min

Servera med kall sås

Jag blandade cremè fraiche, majonäs,turkisk yoghurt,salt,peppar, chiliflakes och pressad vitlök.

Smaklig måltid!

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:59

Souvlaki med tzatsiki


4 portioner

*600 gram fläskfile

*3 vitlöksklyftor

*5 msk olivolja

*1½ msk soja

* 1 tsk rosmarin

*salt

*peppar

*1 paket halloumi

*1 gul paprika

*1 röd paprika

*1 paket cocktailtomater

Tzatsiki

*½ gurka

*3 vitlöksklyftor

*1 cremè fraiche

*salt

*peppar


Putsa filèn och skär i bitar. Skala vitlöken och blanda till marinaden.

Blanda 3 msk olja, soja, pressad vitlök och kryddor och häll över köttet.

Låt stå 5 min eller längre.

Gör under tiden tzatsikin

Riv gurka och skala vitlök. Blanda gurka, pressad vitlök och cremè fracihe i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Skär halloumi och paprika i bitar.

Hetta upp stekpanna eller grillpanna med olja.

Bryn först halloumin.

Häll i mer olja och stek filè bitarna. När dom nästan är klara häll i paprikan och stek ihop i marinanden.

Servera med en klick tzatsiki och blanda halloumin med skivade cocktailtomater.

Smaklig måltid!

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:58

Här kommer mitt recept på Death by chocolate... har ändrat ursprungs receptet ;)


Death by chocolate


450 gram mörk choklad

225 gram smör

6 ägg


Ja gjorde en glasyr och hade på, man behöver inte det.


200 g mörk choklad

50 gram smör

1 dl grädde


*Sätt på ugnen på 200 grader. Rita av botten på en bakform med löstagbar botten på ett bakplåtspapper. Klipp och lägg i botten av formen.

*Smörj pappret och även kanterna

*Smält chokladen över vattenbad och smör i en kastrull. Häll i chokladen i smöret när smöret smällt. Rör om och ställ åt sidan.

*Vispa ägg i en annan kastrull och sjud försiktigt på väldigt låg värme under fortsatt vispning.Efter några minuter ta bort kastrullen och häll i en skål och fortsätt vispa tills smeten svallant och blivit fluffigt och dubblat sig.

*Blanda försiktigt ner äggsmeten i choklad blandningen.

*Häll smeten i en form och grädda i ugene i ca 17-20 minuter.

*Låt svallan på ett galler.


Glasyr


*Smält chokladen över vattenbad.

*Smält smöret och blanda ner chokladen och grädden.

*Bred över tårtan när den svallnat och ställ kallt.

*Nu när chokladen fortfarande är varm kan man garnera med vad man vill.. ja garnerade lite påskfint.



Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:55

Jag har letat och letat och hittade ett recept på sesambröd heter det... efter att ha gjort det många många ggr har ja nu ändrat receptet lite och detta är det jag gör!


Lchf bröd


4 msk fiberhusk

3 tsk bakpulver

8 dl riven ost

11 ägg (beronde på stl)

9 dl blandade frön,nötter (som ha mixat med mixer ihop )


Blanda alla torra ingredienser och osten.

Blanda i ett ägg i taget

Lägg bakplåtspapper i en långpanna stora till ugnen och bred ut smeten med en slickepott.

In i 225 grader i 10-15 min beroende på hur gyllene man vill ha den


Blir en hel del som man skär i ca 12 bitar som man sen kan dela 2 och 2 på.

Jag fryser in dom i frysen 3 och 3 i påsar och tar fram och värmer i micron.


I min har jag solrosfrön, valnötter, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, pysullium frön och mixar ihop i mixern.


Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:53

  • Ostfrallor


    4 stycken

    1 tsk bakpulver
    1 dl mandelmjöl
    3 msk BakePro
    0,75 msk fiberhusk
    2 ägg
    2 dl riven stark ost

    Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner ägg och ost och låt svälla ett tag. Klicka sedan ut på bakplåtsklädd plåt och grädda ca 10 min i 225 g.


    Orginal receptet kommer härifrån... http://www.alltforforaldrar.se/56kilo/?s=ostfrallor men ja ändrade lite ;)


    Och så här goda och underbara såg dom ut när dom var klara ;)

    Mums med mycket smör och ost på

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 18:41

Kokospannkakor

4 portioner


* 5 ägg

* 4 dl vispgrädde

* 1 dl husk

* 1 dl kokosflingor

* 4 dl gammeldags mjölk

* lite vaniljpulver


*Vispa ägg och häll i grädde, husk, kokosflingor och vaniljpulver.


* Rör i mjölken. Låt sedan smeten stå ett tag och tjockna lite.


*Stek i rikligt med smör ca ½ dl smet åt gången ( gör inte så stora dom är svåra att vända.. blir små och tjocka ;) )


*Servera med vispad grädde och bär


Smaklig måltid!

Här är dom att beskåda


 

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 17:45

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

Titta i affären på innehållsförteckningen.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.


Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

Av Anna Millberg - 24 augusti 2011 17:45

 

Godis hör inte hemma i en LCHF-diet. Vad ska man då göra om man drabbas av sötsug?

Först och främst ska man tänka på att sötsuget brukar vara vanligast i början, och att det snart försvinner efter en tid med LCHF. Sötsuget kan också vara ett resultat av att man äter för lite mat och egentligen är hungrig.


Om man är sugen på något kan man till exempel äta:

  • en bit brieost
  • några nötter
  • ost- och smörrullar (bre smör på ostskivor och rulla ihop)

Tänk på att det du äter ska innehålla mycket fett och lite kolhydrater. Välj till exempel rätt sorts nötter så undviker du många onödiga kolhydrater.

Det är bra om man kan undvika sötade produkter som till exempel lightläsk eller sockerfritt godis. De kan underhålla sötsuget så att det inte försvinner utan snarare blir värre. De kan också innehålla onödigt många kolhydrater.

Om man saknar efterrätter och bakverk finns många recept på LCHF-anpassade sådana, till exempel LCHF Chokladbollar. Det finns också en kokbok full med LCHF-vänliga bakverk, Annika Rognebys bok "Bakglädje med LCHF". En mycket bra bok!

Skapa flashcards